Browary zwiększają zakupy polskiego chmielu
Chmielarze nie mają powodów do narzekania - twierdzą browary. Na polskim chmielu niemal w całości bazują regionalni gracze i grupa Żywiec. Reszta zwiększa zakupy - pisze "Puls Biznesu".
Jak potwierdza Danuta Gut z organizacji Browary Polskie na łamch "PB", największe browary zadeklarowały konkretne wielkości zakupów polskiego chmielu w laatch 2012-16. Jak dodaje, browary podejmują działania, żeby polski chmiel był używany na innych rynkach, na których działają.
Niemal wyłącznie na polskim rynku chmielu bazują natomiast browary regionalne. Przekłada sie to na kupowanie ok. 80 ton rocznie. Jednak duże browary także podają konkretne liczby. Grupa Żywiec twierdzi, że 95 proc. chmielu wykorzystywanego w pięciu zakłądach pochodzi z Polski. W Kompanii Piwowarskiej jest to ok. 50 proc., ale grupa chce zwiekszyć tę liczbę do 95 proc. w 2016 r. Carlsberg w polski chmiel zaopatruje się w 40 proc.
Żródło: portalspozywczy.pl