Nowa odmiana aromatyczna wychodowana w IUNG Puławy o przyjemnym aromacie i wysokiej zawartości alfa kwasów. Pochodzi z połączenia chmielu odmiany Lubelskiej i Styrian Gol.
Opis
Zbiór |
Pierwsza połowa września |
Plon |
2000 - 2800 kg/ha |
Szyszki |
Duże, lekko spiczaste, jasnozielone |
Aromat |
Przyjemny, harmonijny, łagodny |
HPLC
Alfa kwasy |
6,0 - 8,0 % w/w |
Beta kwasy |
4,0 - 7,0 % w/w |
Kohumulon |
26 - 31 % w/w |
Olejki chmielowe
Ogółem |
1,5 - 2,2 % w/w |
Myrcen |
28 - 30 % |
Humulen |
40 - 45 % |
Kariofilen |
9 - 11 % |
Farnezen |
6 - 9 % |
Charakterystyka
Bardzo dobry chmiel aromatyczny o wysokich alfa kwasach. Porównywalny z niemieckim Perle, angielskim Fuggle, Sterlingiem czy Cascade.