Chmiel goryczkowy o przyjemnym aromacie, typowy chmiel podwójnego zastosowanie, zawiera zarówno walory aromatyczne jak i goryczkowe.
Opis
Zbiór |
Pierwsza połowa września |
Plon |
2500 - 3500 kg/ha |
Szyszki |
Jasnozielone, średniej wielkości, zaokrąglone |
Aromat |
Chmielowy z lekka nutą kwiatową, intensywny, przyjemny |
HPLC
Alfa kwasy |
7,0 - 11 % w/w |
Beta kwasy |
10,2 - 13 % w/w |
Kohumulon |
26 - 33 % w/w |
Olejki chmielowe
Ogółem |
1,8 - 2,2 % w/w |
Myrcen |
28 - 31 % |
Humulen |
26 - 33 % |
Kariofilen |
10 - 12,5 % |
Farnezen |
1,8 - 2,2 % |
Charakterystyka
Głownie wykorzystywana jako chmiel goryczkowy o wysokim aromacie. Zalecana do piw typu pilsner, lager, ale i pszenicznych. Porównywalny z angielskim Golding, Chinook.