Odmiana wysoko goryczkowa pochodząca z Niemiec, charakteryzuje się dobrymi plonami, wysoką zawartością alfa kwasów. Odporna na choroby o dużych ciężkich szyszkach.
Opis
Zbiór |
Późny |
Plon |
1700 - 2500 kg/ha |
Szyszki |
Duża, wydłużona, ciemnozielona |
Aromat |
Silny i intensywny |
HPLC
Alfa kwasy |
11 - 15 % w/w |
Beta kwasy |
4,5 - 5,5 % w/w |
Kohumulon |
22 - 28 % w/w |
Olejki chmielowe
Ogółem |
1,9 - 2,3 % w/w |
Myrcen |
30 - 35 % |
Humulen |
30 - 40 % |
Kariofilen |
8 - 12 % |
Farnezen |
< 1 % |
Charakterystyka
Bardzo wysokie walory goryczkowe, dobra jakość goryczki.