POWIŚLE

SKUP I SPRZEDAŻ CHMIELU

Lomik

Tradycyjny polski chmiel aromatyczny wyhodowany na drodze skrzyżowania odmiany Northern Brewer z dzikim chmielem pochodzącym z okolic Lublina. Odmiana zanikająca w uprawie z powodu nikłego zapotrzebowania ze strony producentów piwa, a także wprowadzenia do uprawy nowych odmian o lepszej charakterystyce.
OpisLomik
Zbiór Początek września
Plon 1800 - 2500 kg/ha
Szyszki Małe, żółtozielone
Aromat Przyjemny, harmonijny, łagodny
HPLC
Alfa kwasy 4,0 - 5,0 % w/w
Beta kwasy 2,5 - 5,5 % w/w
Kohumulon 23 - 29 % w/w
Olejki chmielowe
Ogółem 0,6 - 1,2 % w/w
Myrcen 30 - 45 %
Humulen 17 - 25 %
Kariofilen   5 - 8 %
Farnezen 02 - 0,6 %
Charakterystyka

Lomik jest we właściwościach bardzo podobny do chmielu Lubelskiego, aczkolwiek posiadający mniej korzystny skład olejków aromatycznych. W chmieleniu na goryczkę może używany zamiennie z chmielem Lubelskim.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.