Granulat T-90
Granulat T-90 to wysuszone z zmielone szyszki chmielowe, sprasowane na granulat. Zawartość olejków chmielowych, kawasów goryczkowych i polifenoli w granulacie typ 90 jest taka sama jak w chmielu wyjściowym. Nazwa granulat T-90 informuje, że z partii 100 kg szyszek można otrzymać praktycznie ok. 90 kg granulatu typ 90 (straty: czyszczenie, dosuszanie, odpylanie).
Podczas produkcji wyróżniamy następujące etapy:
- Dobór partii chmielu certyfikowanego o żądanych parametrach jakościowych
- Homogenizacja partii szyszek chmielowych w homogenizerze taśmowym
- Oddzielenie materiałów obcych (czyszczalnia pneumatyczno-magnetyczna)
- Dosuszenie chmielu w suszarni taśmowej do wilgotności poniżej 9% wody w strumieniu gorącego powietrza
- Wystudzenie dosuszonych szyszek przed mieleniem
- Przemiał chmielu na młynie udarowym
- Homogenizacja proszku chmielowego w mieszalniku Nauta
- Granulacja proszku na granulatorze pierścieniowym
- Chłodzenie granulatu na chłodnicy taśmowej
- Homogenizacja granulatu w zbiorniku
- Pakowanie granulatu
Stosowanie granulatu T-90 zapewnia lepsze wykorzystanie chmielu, większą jednorodność oraz redukuje koszty magazynowania i transportu w porównaniu z szyszkami chmielowymi.
Specyfikacja produktu
Opis: | Cylindryczne sypkie granulki zrobione z suszonych i zmielonych szyszek chmielowych o średnicy ok. 6mm i długości ok. 10-30mm |
Konsystencja: | Zwarte, spójne ciało stałe, które normalnie ulega rozkruszeniu na proszek |
Kolor: | Od ciemno-zielonego do oliwkowo – zielonego (w zależności od odmiany) |
Alfa kwasy: | Od 2-15% alfa kwasów (w zależności od zbioru i odmiany) |
Beta kwasy: | Od 1-10 % beta kwasów (w zależności od zbioru i odmiany) |
Olejki chmielowe: | Od 0,5-3,5 mL/100g (w zależności od zbioru i odmiany) |
Wilgotność: | 7-9 % |
Specyfikacja procesów
Temperatura suszenia: | <60°C |
Temperatura granulacji: | <50°C |
Temperatura granulatu po wystudzeniu: | <20°C |
Jakość i bezpieczeństwo żywności
POWIŚLE Spółka Jawna posiada wdrożony oraz certyfikowany system zarządzania jakością zgodny ze standardem ISO 9001, oraz System Bezpieczeństwa Żywności (HACCP) zaprojektowany, wdrożony i utrzymany jest w ramach systemu zarządzania jakością.
Stosowanie produktu
Granulat chmielowy używany jest w ten sam sposób co szyszki chmielowe, nadając piwu goryczkę oraz charakter chmielowy. Ilość granulatu, który dodaje się do kotła warzelnianego powinna być obliczona na podstawie zawartości alfa kwasów danego granulatu, wykorzystanie szacuje się na ok.,30-35%. W zależności od odmiany granulaty goryczkowe nadają piwu pożądanej goryczki i najczęściej są gotowane razem z brzeczką w dłuższym okresie czasu dla otrzymania możliwie wysokiej izomeryzacji i goryczki. Granulaty aromatyczne są stosowane do nadania piwu charakteru chmielowego, są najczęściej gotowane z brzeczką w krótszym okresie czasu, tak aby nie wygotować całego charakteru chmielu.
Pakowanie
Granulaty T-90 są pakowane próżniowo w worki z folii aluminiowej przeznaczonej do kontaktu z żywnością w otoczeniu gazów obojętnych (N2/Co2). Standardowy rozmiar opakowań to od 5 do 120kg. Worki są następnie pakowane w kartony na palety.
Przechowywanie
Granulaty chmielowe powinny być zawsze przechowywane w chłodnym i suchym miejscu. Temperatura przechowywania granulatu: 0-5 °C. Maksymalny czas przechowywania to 3 lata od daty produkcji przy zachowaniu odpowiednich warunków. Otwarty worek powinien być jak najszybciej użyty aby zapobiec utarcie alfa kwasów oraz olejków.
Metody analizy
Zawartość alfa kwasów jest mierzona dwoma sposobami:
- HPLC
- EBC 7,5
Bezpieczeństwo
W przypadku powstawania pyłu zaleca się stosowania maski ochronnej na twarz. Granulat chmielowe są materiałem łatwopalnym.