Granulat T-45
Granulat T-45 jest to produkt chmielowy dodawany do kotła warzelnianego w celu nadania piwu pożądanej goryczki oraz charakteru chmielowego. Zawartość olejków chmielowych i kwasów goryczkowych jest podwójna a zawartość polifenoli o połowę niższa (częściowy odsiew łusek i osadek szyszki). Nazwa granulat T-45 pochodzi od tego, że ze 100 kg szyszek po przetworzeniu otrzymuje się praktycznie ok. 45 kg granulatu typ 45.
Produkcja granulatu w pierwszym etapie (homogenizacja szyszek, czyszczenie, suszenie, wstępne studzenie) jest identyczna jak granulatu T-90. W dalszym etapie po wstępnym wystudzeniu szyszki transportowane są do komory chłodniczej. Po wymrożeniu szyszek w temperaturze -35°C gruczoły lupulinowe staja się twarde jak piasek i szyszki mogą być poddane procesowi mielenia. Zmielony proszek poddawany jest separacji na specjalnych sitach i oddzieleniu frakcji lupuliny od pozostałych części składowej szyszki czyli łusek i osadek. Odseparowane ziarna lupulinowe transportowane są z komory chłodniczej do dalszego przerobu jak w granulacie T-90 (homogenizacja proszku, granulacja, studzenie, homogenizacja granulatu, pakowanie), odsiew (polifenole) stanowią odpad stosowany do kompostowania.
Produkt wyjściowy można standaryzować (od podstawowej zawartości alfa kwasów takiej jak w chmielu wyjściowym, aż do podwójnej ich koncentracji) poprzez dodawanie do proszku lupulinowego odsianej frakcji polifenoli.
Dzięki koncentracji alfa-kwasów w granulacie T-45 otrzymujemy lepszą jednorodność, lepszą stabilność przechowywania, mniejsze koszty przechowywania i transportu w porównaniu do surowego chmielu.
Specyfikacja produktu
Opis: | Cylindryczne sypkie granulki zrobione z suszonych i zmielonych szyszek chmielowych o średnicy ok. 6mm i długości ok. 10-30mm |
Konsystencja: | Zwarte, spójne ciało stałe, które normalnie ulega rozkruszeniu na proszek |
Kolor: | Od ciemno-zielonego do oliwkowo – zielonego (w zależności od odmiany) |
Alfa kwasy: | Od 4-20% alfa kwasów (w zależności od zbioru i odmiany) |
Beta kwasy: | Od 2-15 % beta kwasów (w zależności od zbioru i odmiany) |
Olejki chmielowe: | Od 2-6 mL/100g (w zależności od zbioru i odmiany) |
Wilgotność: | 7-9 % |
Specyfikacja procesów
Temperatura suszenia: | < 60°C |
Temperatura granulacji: | < 50°C |
Temperatura granulatu po wystudzeniu: | < 20°C |
Jakość i bezpieczeństwo żywności
POWIŚLE Spółka Jawna posiada wdrożony oraz certyfikowany system zarządzania jakością zgodny ze standardem ISO 9001, oraz System Bezpieczeństwa Żywności (HACCP) zaprojektowany, wdrożony i utrzymany jest w ramach systemu zarządzania jakością.
Stosowanie produktu
Granulat chmielowy używany jest w ten sam sposób co szyszki chmielowe, nadając piwu goryczkę oraz charakter chmielowy. Ilość granulatu, który dodaje się do kotła warzelnianego powinna być obliczona na podstawie zawartości alfa kwasów danego granulatu, wykorzystanie szacuje się na ok.,30-35%. W zależności od odmiany granulaty goryczkowe nadają piwu pożądanej goryczki i najczęściej są gotowane razem z brzeczką w dłuższym okresie czasu dla otrzymania możliwie wysokiej izomeryzacji i goryczki. Granulaty aromatyczne są stosowane do nadania piwu charakteru chmielowego, są najczęściej gotowane z brzeczką w krótszym okresie czasu, tak aby nie wygotować całego charakteru chmielu.
Pakowanie
Granulaty T-45 są pakowane próżniowo w worki z folii aluminiowej przeznaczonej do kontaktu z żywnością w otoczeniu gazów obojętnych (N2/Co2). Standardowy rozmiar opakowań to od 250 do 500g alfa kwasów. Worki są następnie pakowane w kartony na palety.
Przechowywanie
Granulaty chmielowe powinny być zawsze przechowywane w chłodnym i suchym miejscu. Temperatura przechowywania granulatu: 0-5 °C. Maksymalny czas przechowywania to 3 lata od daty produkcji przy zachowaniu odpowiednich warunków. Otwarty worek powinien być jak najszybciej użyty aby zapobiec utarcie alfa kwasów oraz olejków.
Metody analizy
Zawartość alfa kwasów jest mierzona dwoma sposobami:
- HPLC
- EBC 7,5
Bezpieczeństwo
W przypadku powstawania pyłu zaleca się stosowania maski ochronnej na twarz. Granulat chmielowe są materiałem łatwopalnym