POWIŚLE

SKUP I SPRZEDAŻ CHMIELU

Ekstrakt CO2

Ekstrakt CO2

Ekstrakt  CO2 jest to ekstrakt z chmielu wytwarzany przez ekstrakcję granulatu chmielowego w warunkach nadkrytycznych za pomocą dwutlenku węgla. Ekstrakt CO2 zawiera alfa-kwasy, beta-kwasy oraz  olejki eteryczne i jest zwykle stosowany jako częściowe lub pełne zastąpienie granulatów chmielowych. Korzyści ze stosowania Ekstraktów są podobne do granulatu T-45, zapewniają jednorodność, lepsza stabilność, są bardzo trwałe a ponieważ są bardzo skoncentrowane są łatwiejsze w przechowywaniu i transporcie.

Specyfikacja produktu

 

Opis: Złoto, bursztynowo, zielony pół płyny syrop lub pasta w temperaturze pokojowej
Alfa kwasy: Typowo >50%  (w zależności od zbioru i odmiany)
Beta kwasy: Od 15-40% beta kwasów (w zależności od zbioru i odmiany)
Olejki chmielowe: Od 3-12 mL/100g (w zależności od zbioru i odmiany)
Gęstość: 0.9–1.0g/ml

 

Specyfikacja procesów

Temperatura ekstrakcji: 50-60°C
Ciśnienie ekstrakcji: 55-70 bar

 

Jakość i bezpieczeństwo żywności

Ekstrakty wytwarzane są usługowo z naszego chmielu w zewnętrznych zakładach spełniających międzynarodowe standardy jakości.

 

Stosowanie produktu

Ekstrakt chmielowy zwykle stosowany jest jako częściowe lub pełne zastąpienie granulatów chmielowych. Zachowuje aromat i goryczkę chmielu z którego był wykonany. Dodany wcześnie do kotła warzelnianego daje głównie goryczkę. Dodany później pozwala zmienić proporcje olejków nadając piwu aromatyczny charakter chmielowy piwa późno chmielonego.

 

Pakowanie

Ekstrakty Co2  pakowane są w puszki przeznaczone do kontaktu z żywnością w otoczeniu gazów obojętnych (N2/Co2). Standardowy rozmiar opakowań to 500g alfa-kwasów.

 

Przechowywanie

Ekstrakty Co2 powinny być przechowywane w takich samych warunkach jak granulaty chmielowe. Przechowywane w temp.<10 °C wyśmienicie zachowują trwałość i mogą być używane przed upływem 5 lat od daty produkcji. Otworzona puszka powinna być jak najszybciej użyta w ciągu kilku dni.

 

Metody analizy

Zawartość alfa kwasów jest mierzona dwoma sposobami:

  • HPLC
  • EBC 7,5

Copyright © 2013. All Rights Reserved.