Ekstrakt CO2
Ekstrakt CO2 jest to ekstrakt z chmielu wytwarzany przez ekstrakcję granulatu chmielowego w warunkach nadkrytycznych za pomocą dwutlenku węgla. Ekstrakt CO2 zawiera alfa-kwasy, beta-kwasy oraz olejki eteryczne i jest zwykle stosowany jako częściowe lub pełne zastąpienie granulatów chmielowych. Korzyści ze stosowania Ekstraktów są podobne do granulatu T-45, zapewniają jednorodność, lepsza stabilność, są bardzo trwałe a ponieważ są bardzo skoncentrowane są łatwiejsze w przechowywaniu i transporcie.
Specyfikacja produktu
Opis: | Złoto, bursztynowo, zielony pół płyny syrop lub pasta w temperaturze pokojowej |
Alfa kwasy: | Typowo >50% (w zależności od zbioru i odmiany) |
Beta kwasy: | Od 15-40% beta kwasów (w zależności od zbioru i odmiany) |
Olejki chmielowe: | Od 3-12 mL/100g (w zależności od zbioru i odmiany) |
Gęstość: | 0.9–1.0g/ml |
Specyfikacja procesów
Temperatura ekstrakcji: | 50-60°C |
Ciśnienie ekstrakcji: | 55-70 bar |
Jakość i bezpieczeństwo żywności
Ekstrakty wytwarzane są usługowo z naszego chmielu w zewnętrznych zakładach spełniających międzynarodowe standardy jakości.
Stosowanie produktu
Ekstrakt chmielowy zwykle stosowany jest jako częściowe lub pełne zastąpienie granulatów chmielowych. Zachowuje aromat i goryczkę chmielu z którego był wykonany. Dodany wcześnie do kotła warzelnianego daje głównie goryczkę. Dodany później pozwala zmienić proporcje olejków nadając piwu aromatyczny charakter chmielowy piwa późno chmielonego.
Pakowanie
Ekstrakty Co2 pakowane są w puszki przeznaczone do kontaktu z żywnością w otoczeniu gazów obojętnych (N2/Co2). Standardowy rozmiar opakowań to 500g alfa-kwasów.
Przechowywanie
Ekstrakty Co2 powinny być przechowywane w takich samych warunkach jak granulaty chmielowe. Przechowywane w temp.<10 °C wyśmienicie zachowują trwałość i mogą być używane przed upływem 5 lat od daty produkcji. Otworzona puszka powinna być jak najszybciej użyta w ciągu kilku dni.
Metody analizy
Zawartość alfa kwasów jest mierzona dwoma sposobami:
- HPLC
- EBC 7,5